Amável Costa - Tawny 10 jaar oude port


Wijnhuis:

Amável Costa

 

Druif:

Tinta Barroca, Touriga Franca, Touriga Nacional, Touriga Roriz

 

Gebied:

Douro, Portugal

 

“Deze port heeft ruim 10 jaar lang in eikenvaten gerijpt. Hij is heerlijk zoet en heeft intense aroma’s van noten, geroosterde amandelen, tonen van koffie, gedroogd fruit, pruimen en hints van abrikoos”

 

Spijscombinatie..

Deze 10 jaar oude port is een mooi aperitief maar ook een goede combinatie bij oude harde kazen, blauwschimmel kazen en verschillende zoete desserts denk bijvoorbeeld aan crème brulée.

 

Info over het wijnhuis:

Het verhaal van Amável Costa begint in de tijd dat de Rabelo boten de port van Villa Nova de Foz Côa naar Oporto brachten. Miguel António Costa begon midden negentiende eeuw, voor eigen gebruik, vaten port op te slaan in de kelder van zijn huis. Dit was het begin van de roemruchte Tawny Ports van dit huis.  Deze Ports werden in bulk verkocht aan de gerenommeerde huizen.

 

Generaties later begon Agosthino Amável Costa zijn geld te investeren in eigen wijngaarden en faciliteiten om wijn te maken. In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw ontstond de brand Amável Costa. Ze bezitten nu twee estates. Veiga Grande Estate, in de Teja vallei is het oudst met 18 hectaren aan wijnstokken. De druiven: Tinta Barroca, Touriga Nacional, Touriga Franca en de Tinta Roriz. Deze druiven staan nog traditioneel door elkaar geplant, waarvan hele stukken met oude soorten waarvan niemand direct weet welke drouiven het zijn. Het andere estate is het Paraíso estate in de upper Douro, wederom met een deel onbekende druiven. Van de bekende port druiven staan er: Touriga Nacional, Touriga Franca en de Tinta Barroca. De stokken staan hier op de steile heuvels met bekende terrassen langs de Douro.